Oscee-blog

Jól megmondom!

12 Years a Slave (12 év rabszolgaság, 2013)

| 0 comments


Reviewed by:
Rating:
3
On 2014. április 10.
Last modified:2014. április 10.

Summary:

Chiwetel Ejiofor rabszolga lesz, dolgozik, mint a güzü, oszt' felszabadul. Semmi látnivaló, álljanak tovább.

Néger, ám szabad főhősünket jogtalanul rabszolgasorsba taszítják, majd délre hurcolása után sok (12 év) szenvedés, kín és munka után felszabadul – kb. ennyi a film. Pont ilyen egyszerű és sablonos.

Nem is értem a díjakat és hype-ot – talán az amerikai bűntudat pumpálja felfelé a film ázsióját, de ha két lábbal maradunk a talajon, akkor el kell ismerni, hogy annyira sok mindent nem tud felmutatni. Chiwetel Ejiofor, a történet, a rendezés – mind rendben van, de egyik sem igazán emlékezetes vagy kiemelkedő. Őszintén szólva, szerintem ez nem több, mint X+1-edik rabszolgasors film. Jól van összerakva, de kicsit lerágott a csont, és mintha ezt a történetet én már vagy tízszer láttam volna.

Talán több hibába is beleesik a film, ami miatt inkább középszerűnek, mint jónak érzem. A hangulat a béka segge alatt van, a karakterek meglehetősen felületesen kerülnek bemutatásra és kicsit elnyújtott is. Így már számomra esélytelen volt, hogy beleéljem magam. Egyszeri megtekintésre okés volt, de semmit nem kaptam, amit nem kaptam volna már tucatszor. A díjakat meg nem értem.

6/10

Author: Oszkár Józsa

Bloggazda. Informatikus, lázadó, álmodozó, fáradt. A blog mellett a twitteren is koptatja a száját.

Írd a dobozba és kattints