Oscee-blog

Jól megmondom!

Lost Voices from Deep Below poster

星を追う子ども (Hoshi o Ou Kodomo, Children Who Chase Lost Voices from Deep Below, -nincs magyar cím-, 2011)

| 0 comments

Elképesztően vártam egyik kedvenc animátorom új filmjét, ami végül be is váltotta a hozzá fűzött ígéretek nagy részét, de még így is talán a mester leggyengébb alkotása.

Szokásához híven egy könnyen szerethető szerelmi történetet mesél el, ezúttal egy kis misztikummal és mitológiával fűszerezve, ami kicsit jobban elrugaszkodik a valóságtól, mint Shinkai előző két filmje. Azonban a történetmesélés és a vizuális ábrázolás hasonlóan nagyszerű. Ezúttal főképp nyugtató zöldek és kékek dominálnak, kevés élénk színnel. A természetábrázolás szokás szerint csodálatos, még a kevésbé aprólékosan animált részletek is jól eltaláltak. Főhősünk egy vidám leány és egy misztikus figura srác – és a zene, ugyanis Tenmon ismét nagyon jó zenét komponált a filmhez.

A két vidám fiatal és a románcukon túl azonban legalább ennyire szól az elmúlásról, halálról, elválásról is a film. A történet előrehaladtával egyre inkább drámai lesz a hangulat és absztraktabb, misztikusabb az ábrázolás és elbeszélésmód. Talán egy kicsit nehezen értelmezhető (rosszul kidolgozott?) lett pár jelenet, de az üzenetet átadja a film. Véleményem szerint ismét nagyot alkotott Shinkai Makoto mester, de ez egy hajszállal gyengébb és nehezebben emészthető, mint az előző kettő remekműve.

8/10

Author: Oszkár Józsa

Bloggazda. Informatikus, lázadó, álmodozó, fáradt. A blog mellett a twitteren is koptatja a száját.

Írd a dobozba és kattints