Oscee-blog

Jól megmondom!

TITANIC Filmfesztivál 2011

| 0 comments

Mivel még félig a múltba visszamenőleg blogolok, gondolom megemlítem, hogy ilyen is volt nemrégiben (igazából még a hoki vb előtt). Nehézségek árán, ugyanis a zseniális magyar új kultúrafinanszírozási rendszerben az eddigi több tízmilliós támogatásból gyakorlatilag nullát kapott idén a Titanic, közép/kelet-Európa legsokszínűbb filmes mustrája. Persze nem magyar a magyar, ha töredéke pénzből nem tudja megoldani a dolgokat, így idén egy fapados fesztivállal volt dolgunk – a szervezők szerint ha legközelebb is ennyi vagy hasonlóan kevés pénz lesz, nem fogják megtartani. Mert ugye nem poén, mikor fél éve meghívott brit, ír, svéd, stb. filmeseknek szállására és étkeztetésére szánt pénz az utolsó pillanatban mégsem érkezik meg.

De amiért megemlítem a fesztivált, az az, hogy idén először (végre) és is részt vettem egy picit a lebonyolításban – konkrétan önkéntesként “dolgoztam” az Uránia moziban, ami ugye a város egyik legjobb helye. Nagyszerű élmény volt, sok mókás önkéntes (nem meglepő mód sokuk filmes tanuló) egyszerű munka fejében ingyen nézhet filmeket egy hétig és néha még egy pohár whiskyt is a kezébe nyomnak (bár a költségvetés miatt idén nem nagyon voltak partik…).

Szóval meglehetősen érdekes volt a fesztivál is és a munka is – jövőre ugyanitt ugyanekkor. A filmek között szokás szerint volt iszonyú jó és iszonyú szar is, ez ilyen fesztivál, inkább legyen szélsőséges mint konstans középszerű. Én mondjuk szerencsés voltam, alig láttam olyan filmet, ami ne tetszett volna, de sokan erős facepalm ábrázattal jöttek ki pár film közben és szórták az egyeseket a szavazódobozba.

És a filmek, amiket láttam, időrendben visszafelé (valószínűleg a következő napokban hosszabban is írok róluk, ha már ismét aktívan blogolok):

Tsumetai nettaigyo (Hideghal, japán) – 7/10
Savage (Vadállat, ír) – 4/10
Noruwei no mori (Norvég erdő, japán) – 7/10
Carlos (francia-német) – 9/10
Poupoupidou (francia) – 9/10
Odjuret (Vadember, svéd) – 4/10
Simon Werner a disparu... (Simon Werner eltűnése) – 7,5/10
En ganske snill mann (Hajszál híján úriember, norvég) – 10/10
Armadillo (dán) – 7/10
Ajîru sesshon (Bolondok háza, japán) – 1/10
Goo-reu-meul beo-eo-nan dal-cheo-reom (Vérző penge, dél-koreai) – 7/10

Author: Oszkár Józsa

Bloggazda. Informatikus, lázadó, álmodozó, fáradt. A blog mellett a twitteren is koptatja a száját.

Írd a dobozba és kattints