Oscee-blog

Jól megmondom!

Railjet-tel utaztam

| 7 Comments

(UPDATE: ez egy 2009 eleji bejegyzés, ami google miatt mai napig sokan megtaláltok – a benne lévő információkat ennek megfelelően tessék kezelni :)

Hát beszarás.

Ugyebár ez az új vonat, amit az osztrák vasúttársaság indított nemrég, Budapest és München között jár.
Nos kérem szépen, itt a másodosztály kenterbe veri a MÁV IC/EC első osztályát. Az ugye alap, hogy kicsit nagyobb a hely a lábaknak, mint nálunk megszokott, valamint a hajlítható karfák, van szemetes (de nem oldalt, hogy bassza az ablak mellett ülő lábát, hanem az előtted lévő ülés alatt) és a lehajtható kis asztalka valamint a normál vonatokhoz képest teljesen csendes működés is alapfelszerelés – utóbbiakat még a MÁV is tudja a hasonló kategóriában. De itt ezenkívül van még 230-as aljzat minden üléspárhoz, kocsinként 2 “polc” a nagyobb csomagoknak, 6 kijelző (!) a következő megállókat, érkezési időket és térképet mutatja, valamint az ülések felett is vannak kijelzők a kalaptartón, oda van kiírva, hogy az adott számú ülőhelyre mettől meddig foglaltak helyjegyet (belföldi forgalomban ugyebár nincs helybiztosítás). Ja, és ami még imádnivaló: magas támlás ülések, oldaltámaszos fejtámlákkal.
Így már tényleg kellemes utazni – kényelmes, nem merül le a laptop, bőven elférsz, csendes és GYORS (itthon nem annyira, de a határontúl 160-náll lassabban nem megy, de néhol a 200-at is átlépi, ha jól tudom – a mozdony maga 40 mp. alatt van 220 km/h-n). És csak +390 HUF belföldre.

Az első és a prémium osztályra be sem mertem nézni…

Kár, hogy péntekenként valószínűleg tömve van, én meg Kelenföldön szállok fel :S

Author: Oszkár Józsa

Bloggazda. Informatikus, lázadó, álmodozó, fáradt. A blog mellett a twitteren is koptatja a száját.

7 Comments

 1. Nem azért, de ezen meg sem lepődtem :) Sztem nem csak ebben van különbség :(

 2. Hát igen, a szolgáltatásokban nagyon el vagyunk maradva tőlük sajnos…

  Nem, mintha panaszkodnék, mert máshol még rosszabb, inkább mondjuk úgy, hogy irigykedek :)

 3. Egyszer másodosztályon utazzatok vele egésszen München -ig és mást fogtok gondolni a kényelemről.

 4. Kedves Balage B.!
  Én már végigutaztam minda 7 órát München-ig, és nagyon kényelmes akkoris.. 1.-n is, és Premium class-on is utaztam oda-vissza 7 órát, és mind1ik jobb, mint a Magyar Állam Vasutak-nak az állítolagos 1. osztálya…

 5. A Magyar vasút már évtizedek óta haldoklik,még jó hogy segített az OBB a Railjet beindításával!Már a régi EC vonatok is a többi vonathoz képest csúcskategóriások voltak!

 6. Rendszeresen Railjet-tel járok, és csak akkor megyek MÁV IC/EC-vel, amikor nincs más lehetőségem. Abszolút egyet kell értenem a cikk írójával, hogy nagyon jók, kényelmesek. Volt szerencsém a First class-on is utaznom… hát a MÁV elbújhat. Amióta először mentem vele, azóta úgy vagyok vele, hogy inkább ráfizetem pluszban azt a 4-500 Ft-ot (gyors vonathoz viszonyítva), de akkor garantáltan kényelmesen utazom és nem kell azon idegeskednem, hogy mennyit késik. (Eddig egyszer sem fordul elő, hogy 6-7 percnél többet késsen.)
  Amúgy pénteken és vasárnap sincs vészesen tele. :)
  Szóval, mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a vonatot! :)

 7. A minőség mellé, még mérhetetlen udvariasság és segítőkészség is társul.
  El sem hittem, hogy amikor a 82 éves nagyimat feltettem rá és fennragadtam, a következő menetrenden kívűli megállóhelyen megállt a vonat hogy leszállhassak :)
  Még soha nem láttam ehhez fogható előzékenységet és segítőkészséget :)

Írd a dobozba és kattints