Oscee-blog

Jól megmondom!

Desu nôto (Death Note, 2006-2007)

| 6 Comments

Death Note BorítóEgy jegyzetfüzet, melyet valaki leejtett, majd nem sokkal később másvalaki megtalálta. A megtaláló Yagami Light, kiemelkedően okos középiskolás tanuló. Aki leejtette… nem földi lény. Sőt, maga a jegyzetfüzet is világunkon túli képességekkel bír. Mert bár külsőre egy teljesen átlagos, fekete notesz, kinyitva a belső borítóján különös szabályok fogadják az újdonsült tulajdonost. Szabályok, melyek varázsütésre gyökeresen megváltoztatják Light életét…

A jegyzetfüzetnek ugyanis egy Shinigami, azaz Halálisten volt a tulajdonosa, de földre esvén sem vesztette el “mágikus” képességét – akinek a neve belekerül, arra biztos halál vár. A tulajdonosnak nincs már dolga, minthogy beleírni a delikvens nevét, mikörben maga elé képzeli annak arcát (ez vitális fontosságú az azonos nevűek megölésének elkerülése miatt), és ezzel le is firkantotta annak halálos ítéletét – a halál részleteitBorító 2 ezután rövid időn belül specifikálni lehet, ha ez nem történik meg, akkor szimpla szívroham által távozik el az illető.
Yagami Light meg is látja a lehetőséget ebben, és ki is ötli nemes, ugyanakkor ördögi tervét: megtisztítja a világot a bűnözőktől, önkényes ítélkező hatalommá kinevezve önmagát. Bár tettei elsőre nemesnek tűnnek, mindez valójában kegyetlen gyilkosság, így a rendőrségnek tenni kell ellene. Azaz csak kellene, mert bárhogy is igyekeznek, tehetetlenek – de megjelenik a színen a titokzatos “L”, a világ minden valószínűség szerint legjobb nyomozója, és beszáll a Kira elleni harcba. Megkezdődik a két csodálatos elme már-már végtelenbe nyúló párharca, azonban nem kérdés: előbb-utóbb valamelyikőjük bukni fog…

Ez a párhoarc adja a sorozat sava-borsát, a két rivális folyamatosan fej-fej mellett lépkedve próbálja felderíteni a másik identitását – L a rendőrséggel, Kira pedig isteni erővel az oldalán. Ebből eszméletlenül izgalmas sztori keveredik, ami könnyen magával ragadhatja a nézőt. Nekem előzetesen többen is azt mondták, hogy szánjak rá egy teljesen szabad hétvégét, úgysem tudom abbahagyni, míg vége nem lesz, és több egyéb leírás is ezt erősítette meg. Nos ez nem igazán történt meg, több hónapig tartott, míg megnézegettem a 37 részt – bár tényleg volt olyan, hogy 3-4 rész alatt nem bírtam megállni, főleg a végén, de ne szaladjunk ennyire előre.

A fordulatok és a sztori alakulásának magját adja, amint Kira és L megpróbálják kitalálni egymás következő lépését (és gyorsan ellenlépni), egész sikeresen – viszont Kira és a Death Notehiába sejtik meg a másik tervét, ha az ugyanígy átlát az övükén. Ez a harc nagyon jól van kifejtve az első 25 részben – akkor ugyanis nagy változások állnak be. Új karakterek jönnek, új vonalra terelődik a cselekmény, az utolsó kb. 10 részt mindenki legszívesebben elásná és betont ötene fölé. Én azért messze nem lennék ilyen radikális, ugyanis ezek az epizódok szintén nagyon jók a maguk nemében (plusz az egyik új arc, Mello szinkronját is nagyon csíptem). Tény, hogy egy karaktert el kell addigra veszteni, amit nehéz megemészteni, ha már nagyon a szívébe zárta az ember. Kárpótlásul az utolsó 3-4-5 részre nagyon felpörögnek az események, egyfajta katartikus végjátékban, ami egy sejthető, de hangulatos befejezésben cseng le. Bár azért egy 24-en és társain edződött néző nem szarja össze magát egy-egy ilyen csavartól, sem egy karakter elvesztésétől, a történet tényleg nagyon jó. Viszont több törés is volt a szériában, ami azért visszafogott egy kicsit a lendületén – de szerintem Misa karaktere többet rontott “pályafutása során”, mint a 25. rész utáni vérvonalváltás. A két (és pár később érkező) karakter viszont nagyon jól van kidolgozva, mindkettőjüknek könnyű szívvel szukrol a néző. Igaz, nem kicsi karakterfejlődés is végbemegy közben: Kira meglehetősen radikalizálódik, ahogy haladunk előre – de aki az antihősöket szereti, biztosan mellette teszi le a voksát.

Az animáció szintén jól vizsgázott. Nagyon hangulatosak és szépek lettek a képek – bár néhol nem ártott volna egy kicsit részletgazdagabbra rajzolni, de azt hiszem nem is lehet elvárni Shinkai Makoto-i látványvilágot. viszont a karakterek gesztusai néhol kicsit átestek a ló túlsó oldalára, de igazából ez is egy japán anime vonás, mégha én nem is vagyok teljesen megbékülve vele. Szintén nagyszerű ötlet volt a kicsit eszmei Kira aka Yagami Lightsíkra terelése pár jelenetnek – főhőseinknek a gondolatait hallhatjuk (néha osztott képernyőn, szemtől szembe), miközben ők kiemelésre kerülnek a háttérből, és itt pl. a legszembeütközőbb változás a hajszínűk. Kira és L természetesen ellentétes színt kapott: vörös és kék. És hogy azért kicsit szabadabbra eresszék a fantáziájukat, pár Shinigami is bekerült a történetbe, ezek nagyon fura teremtmények, bár néhol inkább csak rombolják a hangulatot, mint építik azt, lévén maga az anime egyébként teljesen realisztikus, a mai világban játszódik (persze több évre előrehalad a cselekmény).

Ami viszont makulátlan, az a zene: kórusmúvektől keményrockig minden felcsendül, Yoshihisa Hirano és Hideki Taniuchi nagyszerú score-t komponáltak, azóta már többször végighallgattam a soundtrack-et, főleg a két fő karakter témája és a jegyzetfüzettel kapcsolatos jelenetekben hallható zenék nagyszerűek. Hangulatban nagyon sokat adtak hozzá. Szintúgy tetszett az opening is, mind zeneileg, mind képileg, bár a második évadé már kicsit túl sok volt, mindkét szempontból.

LMindent összevetve nagyszerű anime. Mivel mindenki el volt ájulva tőle, én kicsit többet vártam tőle, viszont mégis, én nem tartom olyan vészesnek a végét. Az biztos, hogy fel tud nőni a nagyokhoz (értsd: kedvenceimhez), de letaszítani azokat a tróntól semmiképp nem tudja. Igaz, hogy nagyon hangulatos, és bazi izgalmas, de “csak” ennyi. Kreatív, már-már unikális darab, megtekintése erősen ajánlott a thriller és/vagy anime kedvelőknek.

Végezetül annyi kiegészítést tennék még hozzá, hogy készült egy kétórás anime film, ami összefoglalja, és pár helyen kiemeli az anime első fejezetét (igen, a már többször említett fordulatig), valamint egy kétrészes élőszereplős film is (és elméletileg készül egy harmadik is). Előbbit egyelőre nem tervezem megnézni, viszont utóbbit jó eséllyel igen.

Összegzés:

Forgatókönyv: 8/10
Rendezés: 8/10
Animáció: 15/15
Karakterrajz: 9/10
Zene/hang: 10/10
Ebben a műfajban: 10/10
Global Power: 18/20
Szinkronhangok: 4/5
Szövegkönyv/párbeszédek: 5/5
Megnézném-e még egyszer: 5/5

Össz.: 9,2/10 (IMDb: 7,7 ANN: 8.9866)

Hivatalos oldal
AnimeNewsNetwork link
IMDb link

Rendező:
Tetsuro Araki

Írók:
Shoji Yonemura, Tomohiko Ito, Toshiki Inoue, Yasuko Kobayashi

Karakterdizájn:
Masaru Kitao

Készült Takeshi Obata és Tsugumi Ooba mangája alapján

Eredeti szinkronhangok:
Kappei Yamaguchi – L
Mamoru Miyano – Light Yagami
Ai Satou – Sachiko Yagami
Akeno Watanabe – Halle Lidner
Aya Hirano – Misa Amane
Haruka Kudou – Sayu Yagami
Hideo Ishikawa – Hideki Ide
Hiroki Takahashi – Stephen Gevanni
Kazuya Nakai – Kanzo Mogi
Keiji Fujiwara – Shuichi Aizawa
Kimiko Saito – Rem
Kiyoshi Kobayashi – Watari
Maaya Sakamoto – Kiyomi Takada
Masaki Aizawa – Anthony Rester
Masaru Ikeda - Koreyoshi Kitamura
Masaya Matsukaze – Mikami Teru
Mitsuru Ogata – Steve Maison
Naoya Uchida – Soichiro Yagami
Noriko Hidaka – Near
Nozomu Sasaki – Mello
Ryo Naitou – Tota Matsuda
Shidou Nakamura – Ryuuku

Author: Oszkár Józsa

Bloggazda. Informatikus, lázadó, álmodozó, fáradt. A blog mellett a twitteren is koptatja a száját.

6 Comments

 1. Ja, és itt egy nem gyenge cosplay csajszi. (Misa-Misa)

 2. Mármint rá gondolsz? http://www.pcguru.hu/pcguru/img/upload/cosplay1.jpg
  Tényleg nem semmi. :D A DN-t, ha minden jól megy, a hétvégén fogom elkezdeni nézni, ez lesz az első anime, amit elfogyasztok. Remélem, nem bánom meg.

 3. Igen ő! Nem tudom mi történt a likemmel, pedig asszem csekkoltam is, most meg hiányzik a vége :S
  Itt van még pár kép: http://somewrinkles.blogspot.com/2007/04/death-note-miss-amane-cosplay.html

  A nézéshez meg hajrá – legalább még egy ismerős, aki nem NGE-vel kezdni az animézést, most már ti vagytok többen :P
  Death Note meg alapmű. Legalábbis az eleje mindenképp…

 4. Nem bírtam ki, és már 4 részt megnéztem. Piszokjó, élvezetes. :D Ha találok egy feszítővasat, amivel le tudom venni a szemem a csajról, akkor gyorsan összecsapom a leckét, és megnézek megint egy pár részt. :)

 5. 25/37 – már függő vagyok.

 6. Már teljesen fuggo lettem.Vegre nem a megszokott,film,ami arrol szol,h valamilyen targgyal szetbasszák(bocsánat)az ember fejét :D

Írd a dobozba és kattints