Oscee-blog

Jól megmondom!

Cinderella Man (A remény bajnoka, 2005)

| 0 comments

PlakátAz az igazság, hogy egyre jobban szeretem a bokszolós filmeket, hiszen ez elmúlt idószakban jobbnál jobbakat láthattunk ebben a témában…

Ron Howard és Russel Crowe ismét nagyot alkottak, mint ahogy az várható volt. A végeredmény egy megható, felemelő, és helyenként nevettető mozi lett. Ezúttal James J. Braddock életrajzi filmjét készítették el, amin a zseniális rendezői munkának köszönhetően még az is izgulni fog a végéig, aki ismeri a sztorit (bár én nem ismertem, így ebben nem lehetek biztos?).

James Braddock kiváló bokszoló, de egy súlyos kézsérülés miatt abba kell hagynia a sportot, de a gazdasági világválság miatt (ahogy egész Amerika és a Világ) teljesen csődbe megy. Nincs pénze élelemre, fűtőanyagra, gyógyszerre, vagyis az életre; a kikötőben pedig csak pár dokkmunkást tudnak alkalmazni. Egyszer csak betoppan a volt menedzsere, hogy bokszolni kéne, mivel egy ember kidőlt, és nincs épelméjű, aki felkészülés nélkül elvállalná a mérkőzést. Braddock a pénzért persze mindenre képes (szükség nagy úr), és az esélytelenek nyugalmával ringbe száll ? persze nyer. Ismét beindul a karrierje, rendbe jön minden szempontból ? feltéve, ha túléli a döntőt, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak…

Bár a sztori nem egy agyon csűrt-csavart történet, de az életrajzi-filmek már csak ilyenek. Viszont Russel Crowe zseniális alakítása és a rendezői profizmus már-már a tökély szintjére emeli a filmet (ennél magasztosabb mondat nem pattant ki a fejemből:). Annak ellenére, hogy nem csípem a hölgyet, elismerem, hogy Renée Zellweger is jól játssza a vidám/szomorú/elkeseredett (mikor melyik) feleséget.

A hangeffektek és a helyenként iszonyú gyors vágások a boxmérkőzések alatt a ringbe varázsolják a nézőt, nagyon pörgősek és szédítőek a meccsek. Nem irigylem a vágót, biztosan volt munkája, és néhány ideges perce (ráadásul 144 perces a film), de jó munkát végzett, helyenként a néző is már-már kipattan a székéből, hogy elkerüljön egy ütést. A zene szintúgy jó, de ez Thomas Newmann esetén szerintem már előre egyértelmű volt.

Én nagyon szeretem, és van egy olyan érzésem, hogy az Amerikai Filmakadémia is így fog érezni.

Hivatalos oldal
Kritikus tömeg link
IMDb link

Összegzés:

Forgatókönyv: 7/10
Rendezés: 9/10
Színészi játék: 8/10
Zene/hang: 8/10
Látvány/díszlet: 8/10
Kamera/vágás: 9/10
Ebben a műfajban: 9/10
Global Power: 16/20
Szövegkönyv/párbeszédek: 4/5
Megnézném-e még egyszer: 4/5

Össz.: 8,2/10 (IMDb: 8,0)

Rendező:
Ron Howard

Író:
Cliff Hollingsworth

Szereplők:
Russell Crowe – Jim Braddock
Renée Zellweger – Mae Braddock
Paul Giamatti – Joe Gould
Craig Bierko – Max Baer
Paddy Considine – Mike Wilson
Bruce McGill – Jimmy Johnston
David Huband – Ford Bond
Connor Price – Jay Braddock
Ariel Waller – Rosemarie Braddock
Patrick Louis – Howard Braddock
Rosemarie DeWitt – Sara Wilson
Linda Kash – Lucille Gould
Nicholas Campbell – Sporty Lewis
Gene Pyrz – Jake
Chuck Shamata – Father Rorick

Author: Oszkár Józsa

Bloggazda. Informatikus, lázadó, álmodozó, fáradt. A blog mellett a twitteren is koptatja a száját.

Írd a dobozba és kattints